De Nieuwe Ooster, Amsterdam, Nederland

Je hebt vast wel eens gehoord van het soort mensen dat graag naar begraafplaatsen gaat, een fles wijn meeneemt en tussen alle grafstenen kust. Dat ben ik en de man die ik zie. We zijn dol op slenteren door begraafplaatsen en genieten van de rust en schoonheid die daar te vinden is. Als gevolg hiervan heb ik besloten om deze nieuwe serie beoordelingen van begraafplaatsen te lanceren om alle uitstekende opties te demonstreren.

De Nieuwe Ooster is de grootste begraafplaats van Amsterdam. In 1894 nam het de plaats in van de veel oudere Oosterbegraafplaats en in 1994 werd er een crematorium gebouwd, wat het de naam “Nieuwe” opleverde. Het was oorspronkelijk ontworpen door landschapsarchitect Leonard Springer en omvat ongeveer 75 hectare. Het herbergt een divers aanbod aan antieke en moderne begraafplaatsen, naast een begrafenismuseum en een prachtig arboretum. Springer was verantwoordelijk voor het oorspronkelijke ontwerp.

Een cursus in sterven – De Nieuwe Ooster

Het allereerste graf dat mijn aandacht trok, was een prachtig graf dat overgroeid was en geen naam had. Er zijn een groot aantal items die er veel op lijken te vinden op deze locatie. Hoewel de begraafplaats over het algemeen in redelijk goede staat wordt gehouden, merk ik dat ik er de voorkeur aan geef als sommige graven er wild en onverzorgd uitzien vanwege de overgroei van onkruid en de algemene verslechtering.

De Nieuwe Ooster bezit een aantal zeer fraaie monumenten, zoals het graftombe van Joannes Benedictus van Heutsz. Van Heutsz was een Nederlandse militaire officier aan wie wordt toegeschreven dat hij een einde heeft gemaakt aan de langdurige Atjeh-oorlog, waar hij nu beroemd om is. Graniet werd gebruikt om het graf te bouwen, dat is voorzien van houtsnijwerk van twee krijgers die de wacht houden bij de ingang.

Vanwege de diverse bevolking van de stad Amsterdam heeft de begraafplaats die bekend staat als Nieuwe Ooster graven van mensen met een grote verscheidenheid aan religieuze en culturele tradities. Zo zijn er in verschillende regio’s enorme monumenten ontworpen in Roemeense stijl. Deze monumenten zijn voorzien van imposante gravures van de overledene, samen met hun materiële prestaties (met name auto’s), en ze dienen als een weerspiegeling van hun rijkdom en prestige.

De begraafplaats doet tevens dienst als arboretum en herbergt een groot aantal verschillende soorten bomen. Hierdoor is een bezoek aan de Nieuwe Ooster vergelijkbaar met tijd doorbrengen in een prachtig park, waarvan de esthetiek zich aanpast aan de wisseling van de seizoenen door het gebruik van verschillende kleurenpaletten. Bezoekers hebben zelfs de mogelijkheid om een ​​boom te “adopteren”, wat mij een heel romantisch gebaar lijkt. Je zou je favoriete boom kunnen planten ter nagedachtenis aan een geliefde, of ze nu nog in leven zijn of niet. Een naamplaatje met de Latijnse naam van de boom en een korte aanvullende tekst die u wilt opnemen, wordt tegen een kleine vergoeding op de boom van uw keuze gemonteerd. De Latijnse naam van de boom komt op het naamplaatje te staan. Daarnaast organiseert het arboretum een ​​aantal andere evenementen, zoals educatieve lessen en rondleidingen, gericht op zowel volwassenen als kinderen.

Gerardus Frederik Westerman

De begrafenis van Gerardus Frederik Westerman, een van de oprichters van Artis, de dierentuin van Amsterdam, is een van mijn favorieten onder degenen die zich op deze begraafplaats bevinden. Gegoten in brons en bovenop het graf geplaatst, waakt de hond voor eeuwig over zijn baas. Het ontwerp van het beeld is beïnvloed door een ontwerp van J.J.F. Verdonck, de schoonzoon van Gerardus.

Omdat het zo groot en zo gevarieerd is, kost het verkennen van het terrein van De Nieuwe Ooster al snel een hele middag van je tijd. Vergeet dan niet een bezoek te brengen aan museum Tot Zover. Naast hun eigen collectie organiseren ze wisselende tentoonstellingen die een breed scala aan intrigerende onderwerpen behandelen, en bieden ze ook een café waar je kunt ontspannen met een kopje thee. Zowel de levenden als de doden vinden het een gastvrije en comfortabele ontmoetingsplek.

DEEL :
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
photo-26.jpg
Hendrik Morella

bedankt voor het langskomen op mijn site! Ik ben Hendrik en zou graag met je in gesprek gaan over de prachtige begraafplaatsen en hun geschiedenis hier in Nederland! Check mijn blog voor meer updates!

LAATSTE VIDEO

Hou van mijn reis

Play Video
ONZE BLOG

Inschrijven nieuwsbrief

Abonneer u nu om het laatste nieuws en updates te ontvangen