Een Nederlandse snelweg heeft overblijfselen van Romeinse begraafplaatsen.

ruïnes van een Romeinse begraafplaats zijn ontdekt langs een Nederlandse snelweg

De Romeinse begraafplaats is opgegraven door archeologen. Met dank aan Rijkswaterstaat voor de foto. Bemmel, in de Zuid-Nederlandse provincie Gelderland, was de locatie van een archeologisch onderzoek dat een uitgestrekte Romeinse begraafplaats met een fascinerend raadsel vond. Sommige van de 48 graven dateren uit de 2e en 3e eeuw na Christus, waarvan sommige nog steeds hun stenen grafkisten en grafitems intact hebben. De overvloed, verscheidenheid en kwaliteit van de graven onderscheiden deze begraafplaats van alle andere in de Nederlandse archeologie. Hier bevond zich een exclusieve begraafplaats.

Grafgewelf gemaakt van tufsteen opgegraven van een kerkhof

Begrafeniskist gemaakt van tufsteen die werd gevonden op een kerkhof. Rijkswaterstaat zorgde voor dit beeld. Ondanks dat de opgravingen in februari plaatsvonden, werden ze verborgen gehouden om schatzoekers af te weren. Archeologen erkenden onmiddellijk de betekenis van deze ontdekking. De begraafplaats werd slechts 20 centimeter onder het oppervlak gevonden, maar was volledig ongestoord, met intacte graven, grafgoederen in perfecte staat en zelfs de skeletbeenderen van een baby, die uiterst zeldzaam zijn om te vinden. Crematiebegravingen waren in die tijd gebruikelijk onder de Romeinen. Begraafgrenzen werden gebruikt om de as in te sluiten nadat ze waren bijgezet met grafgiften. Van de 48 graven die zijn opgegraven, werden in zes tufstenen grafkisten gevonden. Vier van de urnen waren in perfecte staat. Voor het eerst zijn meer dan 100 Nederlandse urnen bij elkaar ontdekt. Grafgiften werden in aparte kamers begraven, niet in kuilen naast de overledene, zoals in die tijd gebruikelijk was.

Een artistieke weergave van de begraafplaats. Rijkswaterstaat verzorgde het beeld voor deze post. Romeinse begraafplaatsen bevinden zich normaal gesproken dicht buiten de stadsmuren, maar in de wijk Bemmel is geen Romeinse stad te vinden. Als het een stad was met een grote populatie rijke mensen, zou je verwachten dat je daar een indicatie van zou vinden in de archeologische vondsten.

Pas op 8 maart maakte Rijkswaterstaat, het Nederlandse ministerie van water en infrastructuur, voor het eerst de vondst van de begraafplaats en de bijbehorende relikwieën openbaar.

Er was een zekere mate van weelde geassocieerd met de objecten die als condoleance werden gegeven

Geschenken die bij de begrafenis aan de familie werden gegeven, waren onder meer dure dingen zoals met de hand beschilderde aardewerken kannen en borden geïmporteerd uit Europa en glazen flessen en bronzen kannen en schalen uit China. Volgens RWS ontdekten archeologen wasknijpers, spiegels, scharen en zelfs een parfumflesje met de inhoud intact, ondanks het feit dat mensen doorgaans geen persoonlijke bezittingen achterlieten als ze stierven.

Deze omvatten delen van vier papierrolhouders, evenals een stenen grafmarkering met een vrouwelijke afbeelding.

Glaswerk en metalen urnen behoren tot de vele voorwerpen die in het graf gevonden kunnen worden. Rijkswaterstaat zorgde voor dit beeld. Volgens RWS kwamen dergelijke geschenken vaker voor in Romeinse steden als Nijmegen of bij hoge Romeinse functionarissen in België, Duitsland of Frankrijk. Daarom is de meest waarschijnlijke interpretatie dat ze bewoners waren van een Romeinse villa in de buurt van Bemmel, wat het de meest noordelijke Romeinse villa in het Romeinse rijk zou maken die tot nu toe is gevonden.

Reiniging en conservering van artefacten vindt momenteel plaats

Er vindt nu reiniging en conservering van de objecten plaats. In het kader van Bemmels Week van de Romeinen is van 27 tot en met 9 april een selectie van de grafvoorwerpen te zien voor het publiek. De vondsten zijn in het voorjaar van 2017 te zien in Museum Vet Valkhof in Nijmegen.

Een diepgaande film in het Nederlands documenteert het opgravingsproces en de zorgvuldige verwijdering van een kist van zijn oorspronkelijke locatie naar een laboratorium voor verder onderzoek. Hieronder vindt u een Engelse vertaling (vertaald door Google, dus fouten kunnen er zeker zijn).

Van bovenaf gezien verschijnt er een snelweg met de titel “Archeologisch onderzoek”. Op weg naar zijn werk rijdt een archeoloog door het knooppunt Ressen-Oudenbroek (ViA15). Voor hem is het uitgraven en verplaatsen van aarde als ‘het begin van de constructie’. We zorgen ervoor dat er geen archeologie meer in de grond zit zodat de weg daar kan komen.” Hij loopt door een modderige weide.

Hij en een groep collega’s knielen samen in de modder. “Je hebt een putplan, dat staat op de GPS”, zegt hij terwijl ze met kleine schepjes graven. Het uitbreiden van die rechthoeken is alles wat er is. Met vier markeringen geeft u het gebied aan waar u wilt uitgraven. Het is klaar. Het piepen van de metaaldetector is het eerste teken van problemen. Dit wordt mooi, dachten we bij onszelf na het horen van een heel hard signaal. Ik vertelde een collega dat ik nog nooit zoiets had gezien. Dus hij liet het daar zien en merkte op dat ze hem aan doodskisten deden denken. Dit is niet haalbaar, man. Anderhalve week werk aan de kuilen leverde deze ontdekking op. Meteen weet je dat je een rar . hebte handelswaar. ‘Dan begin je te graven.’

Archeologen onderzoeken een houten kist in een greppel. De kist wordt voorzichtig met een kraan uit de put getild. Archeologen hebben een tufstenen kist uit de grond opgegraven. Ernaast, in een groot gat, waren de herdenkingsoffers. Dan is er wat lijkt op een groot kerkhof in de verte. Het is niets meer dan een uitgestrekte Romeinse begraafplaats. Dat is fantastisch. Ik heb zelf nog nooit een urn gevonden, dus ik kan niet uit persoonlijke ervaring spreken. Als je eenmaal weet dat dit de elite is, weet je het meteen weg. Je laatste rustplaats is meer dan alleen een doos. Je bent bijna duizelig van vreugde.

Archeoloog ziet de restaurateur het graf schoonmaken en zegt: “Het mooie is dat we hier geschiedenis schrijven. Eigenlijk is dit nog niet getypt. Dat is waar archeologie over gaat. We verzinnen een verhaal om alles uit te leggen wat we niet begrijpen. Je doet het om dezelfde reden. Een heel verhaal schrijven is goed, maar als je dit soort ontdekkingen tegenkomt, wordt je job nog leuker.”


DEEL :
photo-26.jpg
Hendrik Morella

bedankt voor het langskomen op mijn site! Ik ben Hendrik en zou graag met je in gesprek gaan over de prachtige begraafplaatsen en hun geschiedenis hier in Nederland! Check mijn blog voor meer updates!

LAATSTE VIDEO

Hou van mijn reis

Play Video
ONZE BLOG

Inschrijven nieuwsbrief

Abonneer u nu om het laatste nieuws en updates te ontvangen